Skip to content Skip to footer

Cum sa-ti transformi Hobby-ul intr-o Afacere de Succes

D Dacă ceea ce faci în afara „job-ului” este adevărata ta pasiune, atunci de ce să nu te gândești să faci din asta o afacere? La urma urmei, probabil că vrei să iubești ceea ce faci, mai ales dacă îți vei petrece cea mai mare parte a vieții făcând asta.

Ar trebui sa începi o afacere?

În timp ce vă jucați cu ideea de a vă transforma hobby-ul sau agitația secundară într-o afacere, există o întrebare pe care ar trebui să vă puneți mai întâi. Ar trebui să începi o afacere?

Presiunea de a lucra conform unui program și de a îndeplini obiectivele financiare și așteptările clienților poate pur și simplu să înlăture distracția, relaxarea și satisfacția personală.

Există șansa să ajungi să nu-ți placă atât de mult activitatea ca o afacere, încât să nu mai vrei să o faci niciodată. Această schimbare fundamentală este ceva pentru care trebuie să fii pregătit. Dacă răspunsul este nu, scutește-te de niște dureri de inimă și alege o altă modalitate de a-ți câștiga existența. Dacă răspunsul este da sau dacă nu ești sigur, atunci merită cel puțin să explorezi cum ar putea arăta hobby-ul tău ca afacere. Pentru a obține o imagine completă a noului dvs. efort antreprenorial, veți dori să urmați acești zece pași.

1. Stabiliti un obiectiv

Pur și simplu să decizi să-ți transformi hobby-ul într-o afacere nu este un obiectiv. Desigur, vrei să lucrezi la ceva care te pasionează, dar ce altceva vrei de la afacerea ta?Intenționați să renunțați la slujba de zi cu zi și să o conduceți cu normă întreagă? Căutați doar o agitație secundară? Vrei pur și simplu o provocare sau chiar libertatea de a face ceva pe cont propriu?

Pune-ți aceste întrebări și stabilește, în afara pasiunii, ce te aștepți să obții în urma deschiderii propriei afaceri. Având motivele prezentate în mod clar, vă poate ajuta să păstrați cursul și să vă amintiți de ce ați decis să deveniți antreprenor.

“Singura modalitate prin care poti face lucruri extraordinare este sa iubesti ceea ce faci”

Steve Jobs
2. Fa cercetare

Mulți antreprenori cad în capcana de a fi îndrăgostiți de un produs sau de o idee de afaceri. Să începi cu ceva care te pasionează poate fi și mai periculos. De aceea trebuie să efectuați cercetări de piață pentru a vă asigura că ideea dvs. de afaceri nu este atrăgătoare doar pentru dvs.

Acest proces înseamnă pur și simplu să înveți mai multe despre clientul tău potențial. Puneți întrebări, priviți piața disponibilă, analizați concurenții și identificați piața țintă.

Acum nu vă lăsați prea implicați în această etapă, deoarece se poate transforma rapid într-o barieră pentru a vă scoate vreodată afacerea din etapa ideii. Fă suficient research pentru a verifica dacă ideea ta este bine gândită și are potențial pe piață. Probabil că veți reveni la acest pas destul de des pe parcursul vieții afacerii dvs. și nu ar trebui să vă faceți griji că cercetați perfect fiecare posibilitate.

3. Identificati un model de afaceri

A doua jumătate a cercetării dumneavoastră este identificarea unui model de afaceri. Poate fi foarte ușor să găsiți o problemă, să aveți o idee și să treceți direct la dezvoltarea produsului sau a mărcii. Dar dacă nu înțelegeți pe deplin cum veți câștiga de fapt bani, nu vă veți demara niciodată afacerea.

Pentru a spune simplu, trebuie să știți:

Cât va costa să vă faceți produsul sau serviciul.

Cât va costa să o vinzi.

Cât de mult este dispus să plătească clientul dvs.

De asemenea, trebuie să luați în considerare modul în care veți vinde de fapt produsul. Va fi un model de abonament? O achiziție unică? Venituri din reclame? Franciză, leasing sau poate chiar crowdsourcing?

Găsiți o platformă care se potrivește bazei dvs. de clienți, ofertei de afaceri și strategiei de prețuri. Doar asigurați-vă că, oricare model pe care îl alegeți, aduce mai mulți bani decât cheltuielile dvs. Și pentru a fi clar, vă puteți adapta și adapta oricând pe măsură ce mergeți, dar este mai bine să începeți cu piciorul bun.

4. Testeaza-ti ideea

Ți-ai făcut cercetările și ai stabilit un model de afaceri, dar aici este problema, toate acestea sunt ipotetice. Crezi că există o oportunitate. Crezi că știi clientul tău ideal și cum să-i vinzi. Dar nu ești sigur.

Așadar, înainte de a porni din plin, veți dori să vă validați ideea. Ați făcut deja o parte din acest lucru când le-ați adresat întrebări potențialilor clienți, dar aici testați dacă o vor cumpăra cu adevărat.

Unele modalități de a face acest lucru includ: lansarea unei pagini de destinație în curând, preluarea de precomenzi, vânzarea unei execuții limitate, derularea unei campanii de crowdfunding și chiar difuzarea de anunțuri digitale. Există o mulțime de moduri de a testa, iar metoda dvs. depinde într-adevăr de modelul dvs. de afaceri.Acum, cheia pentru validarea cu succes a ideii tale este să pornești ținând cont de valorile succesului. Fie că este vorba de un număr de înscrieri la buletine informative, sume de precomandă sau conversii în reclame, trebuie să știi cât de mult reprezintă succesul.

5. Elaborati un plan de afaceri

Dacă descoperi că ideea ta are tracțiune, este timpul să oficializezi lucrurile. Scrierea unui plan de afaceri vă ajută să puneți ordine în tot ceea ce ați făcut până acum și vă asigură că vă acoperiți toate bazele. Aici vă reuniți toate cercetările de piață, obiectivele de afaceri, costurile operaționale și vă gândiți la obiectivele și reperele pe termen lung.

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la elaborarea unui plan de afaceri de peste 30 de pagini și, în schimb, puteți începe cu un plan lean. Lean planning este o metodă mai simplă și mai eficientă de planificare a afacerii, care vă permite planului să se dezvolte și să se adapteze cu afacerea dvs. Veți avea în continuare toate documentele necesare în ordine, dacă intenționați vreodată să căutați un împrumut sau să prezentați investitori, dar este nevoie de mult mai puțin timp pentru a aduna totul.

6. Pune-ti finantele în ordine

Veți identifica în mod natural costurile de pornire și operaționale pe parcursul procesului de planificare a afacerii. Dar va trebui, de asemenea, să puneți în ordine restul planului financiar. Documentele incluse reprezintă un instantaneu al situației dvs. monetare actuale, al stării de sănătate a afacerii dvs. și al oricăror așteptări viitoare pe care le-ați prognozat. Veți avea nevoie de un:

Declarația de profit și pierdere

Situația fluxurilor de trezorerie

Bilanț

Prognoza de vânzări

Planul de personal

Raportul de afaceri și analiza pragului de rentabilitate

La început, un plan financiar complet este valoros pentru a vă urmări cum merge afacerea dvs. și pentru a identifica orice zone de îmbunătățire. În cele din urmă, dacă solicitați un împrumut sau prezentați afacerea dvs., aceasta va fi o piesă vitală pentru a primi cu succes finanțare.

În cele din urmă, va trebui, de asemenea, să vă puneți în ordine finanțele personale. Aceasta înseamnă să înțelegeți situația dvs. financiară actuală, ce vă puteți permite pentru afacerea dvs. și dacă creditul dvs. personal vă va afecta afacerea. Probabil că veți dori să vă separați afacerea de finanțele personale dacă deveniți proprietar de afaceri cu normă întreagă, dar dacă inițial este mai mult o agitație secundară și aveți o situație financiară bună, acest lucru poate să nu fie necesar.

7. Invata elementele de baza ale marketingului

Potențialul afacerii tale poate muri rapid dacă nu ajungi la clienții tăi. De aceea, este vital să faci niște cercetări și să cunoști câteva elemente de bază ale marketingului de la început. Există o mulțime de metode de marketing offline cu costuri reduse pe care le puteți lua în considerare, precum și practici de marketing digital de reținut.

Cel puțin, asigurați-vă că ați configurat un site web și canale sociale pentru afacerea dvs. Acest lucru le oferă clienților potențiali un punct focal ușor pe care îl puteți prezenta atât în ​​materialul de marketing digital, cât și în cel fizic. De asemenea, poate doriți să luați în considerare difuzarea reclamelor digitale pe Google Search și Facebook, care poate fi o metodă ieftină pentru construirea unei baze de clienți.

Cheia pentru marketingul cu succes al afacerii dvs. este iterația și conectarea cu clienții dvs. acolo unde se află. Nu rămâneți doar cu un mesaj, nu testați mai multe iterații și vedeți ce face mai multe conversii. Și nu cheltuiți bani pe reclame TV dacă baza dvs. de clienți este în cea mai mare parte la vârsta de 20 de ani și acei bani ar putea fi cheltuiți mai bine pentru marketing pentru ei online. Fii dispus să încerci, să eșuezi și să încerci din nou pe măsură ce restrângi mesajele.

8. Obtineti clienti

Acesta poate părea un pas evident, dar este vital pentru succesul pe termen lung. Ți-ai testat și validat ideea, ceea ce poate a dus la vânzări, dar acum este timpul să-ți atragi primii clienți oficiali. Acești cumpărători sunt achiziționați prin canalele de vânzări și marketing pe care le-ați stabilit și reprezintă tot ceea ce ați planificat în acțiune.

S-ar putea să descoperiți că acești clienți sunt puțin mai dificil de achiziționat decât cei care vă adoptă timpurii, dar pot fi și cea mai bună șansă a dvs. de a câștiga tracțiune. Oferă reduceri promoționale, stimulente și chiar servicii gratuite în schimbul recenziilor și feedback-ului. Acest grup inițial servește drept trambulină pentru construirea unui public și a unei reputații pozitive.

Luați ceea ce învățați pe măsură ce achiziționați acești clienți pentru a vă dezvolta și a vă rafina modelul de afaceri și eforturile de marketing. Cu stimulentele potrivite, vă puteți face un nume și puteți rezolva orice probleme inițiale care ar descuraja clienții mai puțin interesați.

9. Stabiliti repere

Etapele de referință sunt ceva pe care va trebui să le acoperiți în planul dvs. de afaceri, dar nu sunt obiective pe care le stabiliți în piatră. În schimb, acestea ar trebui să evolueze pe măsură ce vă gestionați afacerea, să vedeți rezultate și să vă ajustați traiectoria în consecință. Deși probabil ați stabilit repere pentru a vă pune în funcțiune afacerea, aceste obiective ulterioare ar trebui să fie ceea ce intenționați să le atingeți pe termen lung.

Și, deși ar trebui incluse anumite etape de vânzări, operaționale și chiar de finanțare, va trebui să luați în considerare și reperele profesionale pentru dvs. La urma urmei, ți-ai transformat hobby-ul într-o afacere și este posibil să nu lucrezi cu normă întreagă la startup-ul tău. Așadar, ar trebui să vă stabiliți obiective cu privire la cât timp trebuie să rămâneți la locul de muncă actual sau cât de multă datorie personală trebuie să plătiți pentru a investi în afacerea dvs. cu normă întreagă.

Folosiți aceste obiective pe termen lung ca forță călăuzitoare pentru a deveni un antreprenor de succes. Ele pot ajuta la informarea oricăror acțiuni pe termen scurt și vă asigură că rămâneți pe drumul cel bun fără să vă asumați riscuri inutile.

10. Gaseste un mentor

Acum că ți-ai lansat afacerea, poate fi timpul să-ți dezvolți rețeaua și să găsești un mentor de afaceri. Acesta este cineva care a trecut prin acest proces înainte și vă poate ajuta să vă ghidați prin etapele de pornire și de creștere. Ar putea fi cineva din rețeaua dvs. actuală, un vechi coleg de afaceri, parte a unei comunități locale de startup sau chiar un antreprenor binecunoscut.

Singurul lucru de care trebuie să rețineți este că nu ar trebui să încercați să forțați mentoratul. În schimb, ar trebui să apară ca o parte naturală a creșterii rețelei profesionale. Fii atent, arătați dorința de a învăța și pregătiți-vă planul de afaceri sau prezentarea pentru a prezenta modul în care gestionați un startup.

Dacă ați urmat acești zece pași, există șanse mari să vă transformați cu succes hobby-ul într-o afacere. Sau poate ai descoperit prin explorare că hobby-ul tău ar trebui să rămână un hobby.

Amintiți-vă doar că, dacă ați ajuns să creați o afacere, procesul poate parea ceva care vă plăcea înainte, si acest lucru poate fi agravat de dezamăgirea naturală, pe măsură ce cădeți în cadența obișnuită a operațiunilor de întreținere. Amintiți-vă că acest lucru este perfect natural și vor exista întotdeauna oportunități de a crește și de a experimenta, care vor injecta acea emoție înapoi.

Lasa un comentariu